به همت اداره کل کتابخانه های عمومی استان؛

«از دشت لیلی تا جزیره مجنون» در قم نقد و بررسی شد

کتاب «از دشت لیلی تا جزیره مجنون» طی نشستی با حضور جمعی از خانواده‌های شهدای ایرانی و افغانی در اداره‌کل کتابخانه‌های عمومی استان قم مورد نقد و بررسی قرار گرفت.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی انقلاب نیوز،

نشست نقد کتاب «از دشت لیلی تا جزیره مجنون» اثر محمد سرور رجایی با حضور نویسنده این کتاب و احمد مدقق از محققان افغانستان به‌عنوان ناقد این کتاب، در سالن جلسات غدیر کتابخانه آیت‌الله خامنه‌ای برگزار شد.

رجایی طی سخنانی در این نشست با اشاره به شهادت ابوالفضل کربلایی‌پور یزدی ایرانی در جهاد در هرات افغانستان اظهار کرد: این شهید امروز در آرامستان بزرگ شیخان دفن است و هنوز آن سنگ قبر قدیمی که روی آن نوشته شده، با 13 تن از همر‌زمان خود در هرات به شهادت رسیده است، خودنمایی می‌کند.

وی از مجاهدت‌های افغانستانی‌ها در هشت سال دفاع مقدس یاد کرد و گفت: قبل از اینکه کار کتاب «از دشت لیلی تا جزیره مجنون»‌ را آغاز کنیم هیچ مجموعه‌ای کار روایت‌گری، علمی و تحقیقاتی در مورد مجاهدت‌های این مجاهدان انجام نداده بود.

نویسنده کتاب «از دشت لیلی تا جزیره مجنون» خاطرنشان کرد:‌بنده به مسؤولان جبهه فرهنگی مطالعات انقلاب اسلامی پیشنهاد دادم که با توجه به اینکه تاکنون هیچ اثری در مورد حضور ایرانی‌ها در جهاد اسلامی افغانستان و حضور افغانستانی‌ها در دفاع مقدس ایران اسلامی نوشته نشده است می‌توانیم با تهیه یک اثر متفاوت اثر فرهنگی جدیدی را به جامعه مخاطب ارائه دهیم.

وی با اشاره به اینکه در ارائه تاریخ شفاهی با مشکلاتی از جمله جمع‌آوری اطلاعات  مستندات روبرو بوده‌ایم، مطرح کرد: بنده برای جمع‌آوری اسناد و مدارک به افغانستان رفتم تا بتوانیم بخشی از وصیتنامه‌های شهدای افغانستانی که در خاک‌ها دفن شده بود را پیدا کنم.

رجایی با بیان اینکه بسیاری از خاطرات و مطالب کتاب «از دشت لیلی تا جزیره مجنون» را با اشک و بغض نوشته‌ام، عنوان کرد: خاطرات مردانی که دردهای آن‌ها مغفول مانده بود در این کتاب جمع‌آوری شده است و یکی از علت‌های دلنشین بودن خاطرات همین دردهاست.

وی ادامه داد: امروز نیز جوانان ایرانی و افغانی در کنار جوانان دیگر ملل اسلامی در جبهه سوریه حضور دارند و نقش‌آفرینی می‌کنند و ما به هر میزانی که این اشتراک‌ها را برجسته کنیم صمیمت و همدلی مسلمانان را بیشتر می‌کنیم.

این فعال فرهنگی تصریح کرد: دشت لیلی بخشی از ولایت افغانستان است که مردم این کشور خاطرات تلخ و شیرینی از آن دارند، بنده برای نام کتاب ماه‌ها فکر کردم با این تصور که به دنبال نامی باشم که اگر افرادی دوست نداشته باشند کتاب را بخوانند این نام مجاهدت ایرانی‌ها و افغانستانی‌ها را روایت کند.

وی افزود: این کتاب روایت عاشقانی است که با گذر از رنگ‌ها و ملیت‌ها فقط برای لبیک گفتن به فرمان امام خمینی(ره) در جبهه حق علیه باطل حضور یافتند تا جایی که امروز می‌توانیم با نگاه به رشادت‌های آن‌ها بگوییم که در دفاع مقدس ایران و جهاد اسلامی افغانستان، ما از اشتراکات عبور کردیم و به مرز خون شریکی رسیدیم.

رجایی با بیان اینکه خاطرات افغانستانی‌ها مغفول مانده و به آن‌ها پرداخته نشده است، تصریح کرد: اگر خاطرات مجاهدان افغانستانی دفاع مقدس حفظ نشود بخشی از خاطرات دفاع مقدس زمین خواهد ماند و از یادها فراموش می‌شود و در این زمینه مسؤولان نظام اسلامی ایران و افغانستان وظایف سنگینی بر عهده دارند.

 

مجاهدان جبهه مقاومت ریشه فرهنگی و آیینی دارد

احمد مدقق نیز در این مراسم با بیان اینکه جنس مقاومت به شکل‌های مختلفی خود را نشان داده است، تصریح کرد: موضوع مجاهدان جبهه مقاومت ریشه در فرهنگ و آیین ما دارد به همین علت زنده نگه‌داشتن آن موضوعی بسیار مهم است.

وی یادآور شد: برای اینکه متوجه شویم در کتاب از دشت لیلی تا جزیره مجنون چه اتفاقی افتاده است باید کارکرد و تاثیرگذاری روایت‌گری و روایت‌نویسی را مورد بررسی قرار دهیم، مفاهیمی هستند که نمی‌توانیم آن‌ها را مشاهده کنیم، فردی که می‌خواهد عشق را نشان دهد لیلی و مجنون را خلق می‌کند تا ما با عمق جان خود این عشق را درک کنیم و اگر ما به دنبال ارائه مفهوم استقامت هستیم باید شهیدان را معرفی کنیم.

مدقق روایت را بازتاب صادقانه، عمق و ژرف از تحولات درون جامعه و خانواده‌ها دانست و ادامه داد: کار مهم روایت این است که بسیاری از مفاهیم انتزاعی را به یک مصداق و وجود عینی قابل لمس و درک تبدیل می‌کند به همین علت ما می‌توانیم آن را با عمق جان خود بفهمیم.

این محقق افغستانی تصریح کرد: اینکه ما آثار روایت‌گونه همانند داستان و رمان را در مقابل آثار پژوهشی قرار دهیم عادلانه نیست چراکه هر کدام از این موارد کارکرد جداگانه‌ای دارند و آثاری که به صورت مستند روایت‌گری می‌کنند نه تنها در مقابل آثار پژوهشی نیستند بلکه می‌توانند منابع معتبر و مستندی برای پژوهشگران باشند.

وی با اشاره به اینکه روایت‌گری مجاهدت رزمندگان جبهه مقاومت باید تبدیل به یک رستاخیز شود، گفت: اگر نتوانیم فرهنگ جهاد و شهادت را به‌عنوان یک میراث بزرگ فرهنگ و دینی به آیندگان منتقل کنیم در قبال آن‌ها مسؤول خواهیم بود.

در پایان این نشست، ضمن تقدیر از نویسنده و ناقد کتاب «از دشت لیلی تا جزیره مجنون»، از خانواده‌های شهدای مدافع حرم طاهر قربانی، علی ناطقی، سید امین حسینی و یحیی رحمانی و همچنین خانواده شهدای دفاع مقدس سید محمدتقی حسینی و سید حیدر موسوی تجلیل به عمل آمد.

فرزندان دختر شهیدان صفر علیزاده، یحیی عظیمی، عنایت‌الله حسینی و محمد قاسمی به مناسب روز دختر نیز در این مراسم هدایایی را دریافت کردند.

کتاب «از دشت لیلی تا جزیره مجنون» را می‌توان نخستین اثر پژوهشی جدی درباره حضور رزمندگان افغانستانی در دفاع مقدس دانست که در 528 صفحه و با ارائه مستندات تصویری، خاطرات رزمندگان افغانستانی را روایت می‌کند و تحقیق و پژوهش آن، 10 سال طول کشیده است.

رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز در دیداری با سرور رجایی نویسنده این کتاب از نگارش این اثر تقدیر کرده‌اند.

خاطر نشان می‌شود اداره‌کل کتابخانه‌های عمومی استان قم، حوزه هنری قم، سازمان بسیج هنرمندان و سازمان بسیج ادارات استان قم و اداره‌کل حفظ و نشر ارزش‌های دفاع مقدس استان قم در برگزاری این نشست نقد کتاب مشارکت داشته‌اند.




انتهای پیام/
http://enghelab-news.ir/3312
نظرات شما